Veiligheid

Veiligheid

Mensen zijn geschapen door God. Niemand mag de vrijheid en waardigheid van mensen aantasten. De ChristenUnie heeft aandacht voor slachtoffers en hun omgeving en stimuleert een effectieve, op herstel gerichte, aanpak van daders. Zacht waar het kan, hard waar het moet. Criminaliteit, mensenhandel, uitbuiting, eenzaamheid en andere sociale problemen zijn de harde werkelijkheid achter de schone schijn.

Om de veiligheid en het gevoel van veiligheid voor onze inwoners te verbeteren, moeten inwoners goed worden betrokken bij gemaakte keuzes voor de inzet van preventie en handhaving. Dat kan door Burgernet of appgroepen in de wijk, maar ook juist door als overheid het gesprek aan te gaan en van daaruit te werken. Daarbij hecht de ChristenUnie veel waarde aan de rol van de wijkagent als aanspreekpunt voor inwoners in de wijk.

Door de digitalisering is bescherming van gegevens en de informatievoorziening van steeds groter belang. Inwoners moeten erop kunnen vertrouwen dat we zorgvuldig met de gegevens omgaan en dat we deze veilig beheren.

  • De gemeente brengt minstens elke vier jaar de ‘gevaarlijke plekken’ van de gemeente in beeld door te kijken naar ongevallen die zijn gebeurd en door het gesprek met de buurt aan te gaan voor verbetering.
  • Inwoners worden betrokken bij het opstellen van een veiligheidsplan per wijk, waar gemeente en politie met bewoners in samenwerken. Het IJslands model (Trimbos.nl | Het IJslandse preventiemodel) vormt hier een belangrijke pijler voor, waar dialoog, onderzoek en duurzame verandering voorop staan.
  • Zorgen voor voldoende capaciteit voor handhaving Drank- en Horecawet en aan banden leggen van reclamestunts in bv. de horeca in Medemblik. Daarbij wordt ook ingezet op voldoende capaciteit voor handhaving bij uitgaansgelegenheden, zeker in het weekend. Geen reclame voor gokmogelijkheden.
  • Niemand in de gemeente mag worden uitgebuit of minderwaardig worden behandeld. Iedereen verdient een menswaardig bestaan met goede huisvesting en eerlijk loon.
  • Er is in Medemblik geen plaats voor discriminatie en racisme. Er komt duidelijk inclusiebeleid waarbij iedereen in de gemeente zich gehoord en veilig voelt en mee kan doen. Een nieuw op te zetten inclusiepanel adviseert de gemeente bij het opstellen van plannen en beleid waarbij inclusie een rol speelt. 
  • Ouderenmishandeling en eenzaamheid krijgt meer aandacht, waarvoor de gemeente overlegt met mantelzorg- en ouderenorganisaties.
  • Bewustzijn vergroten van de medewerkers voor de bescherming van de persoonsgegevens. Organiseren en beheersen van de informatievoorziening door wettelijke te voldoen aan de beveiligingsvoorschriften. De Raad hier actief over te informeren. Hiervoor voldoende middelen vrijgeven. 

Deel dit standpunt